Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Mahoma, Llull, Raixa,…

toniroig | 09 Febrer, 2006 18:08 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

No vull parlar de les caricatures. El que ha passat però em serveix per a recordar algunes coses; llegia, no sé a quin diari, les declaracions d’un responsable de la comunitat islàmica que deia: “si nos conociésemos más, no pasarían estas cosas”. Jo no sé si passarien o no, però no estaria de més que ens coneguéssim i ens comunicàssim més.

Era l’any 97 quan els socialistes de Mallorca en el nostre 8è Congrés recordàvem la resolució de la Internacional Socialista sobre la mediterrània: “el mediterrani és una de les regions del nostre planeta en la qual conviuen històricament pluralitat de cultures, llengües, religions i tradicions que es relacionen entre sí amb graus diversos de tolerància i enfrontament. Un espai de grans potencialitats i al mateix temps focus de grues conflictes, en què el pes de la història i la tradició han de ser tinguts en compte, però no condicionar la nostra voluntat de construir una regió de pau, cooperació i comprensió mútua” alhora que plantejàvem que “la situació actual de la mediterrània no ens permet restar inmòbils (...) la mediterrània pot ser en un breu espai de temps, si no actuam, un vertader polvorí, cal treballar per l’equilibri i el diàleg entre les dues riberes...”  No es tracta de repetir tota la ponència (i no puc posar-hi un link perquè no tenc cap còpia digital); només una darrera frase de les resolucions d’aquest 8è Congrés:”la nostra situació privilegiada ens pot convertir en el pont entre Europa i el Magreb, entre l’occident i l’orient de la Mediterrània. Aquesta pot ser la nostra projecció de futur per al segle XXI”.

La gestió d’aquests desitjos sol ser lenta i complicada. Tot i així, la IS celebrà a Palma, el 2000, una reunió del seu Comitè Mediterrani on, entre altres coses (aquí si que tenc link), se deia: “Debe impulsarse un diálogo más continuado, profundo, articulado y visible entre las culturas y religiones del Mediterráneo. Sólo sobre esta base será posible un proyecto socio-cultural de carácter global, capaz de inspirar una acción diversificada y sistemática, que impulse y refuerce el conjunto de los programas MEDA, las redes culturales, universitarias, etc.”.

Ara fa poc s’anuncià que Raixa seria la seu de l’Observatori Euromediterrani de l’Aliança de Civilitzacions. Crec que anam pel camí de conèixer-nos més i millor. L’Ajuntament de Palma s’ha plantejat divulgar la vida i l’obra de Ramon Llull que implica, precisament, diàleg de civilitzacions. Si la iniciativa municipal té èxit ens aproparem més a aquest imprescindible coneixement mutu.

Projectar Palma cap al futur vol dir fer-la corresponsable de construir un futur millor. En un món globalitzat el futur només pot ser global. Sempre he pensat que gestionar una ciutat, gestionar un ajuntament, és quelcom més que recollir els fems i posar semàfors; que la vista s’ha de posar no en les properes eleccions sinó en les properes generacions... i en aquesta línia vull llançar una proposta, una idea que fa anys em ronda pel cap. Pot ser sigui una quimera, una utopia. I què?. Ja en parlarem més; ara ho amoll aixì, sense més, precisament per això, per anar-ne parlant: si hi ha un canal de televisió per a Europa ( Euronews ), per què no impulsar, des de Palma, des de Mallorca, des de Balears, un canal de televisió per a la Mediterrània, un Mednews, amb l’objectiu de promoure el diàleg entre les dues riberes.

Només és una idea, però crec que pot ser un instrument per al diàleg, el coneixement mutu i, per tant, la pau.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb