Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Miquel vol saber la meva opinió sobre la ‘democràcia radical’...

toniroig | 14 Febrer, 2006 13:43 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

La primera cosa que he de dir és que crec que la democràcia no té llinatges. Democràcia i punt. El que podem discutir és com organitzam la democràcia; i això és, Miquel, molt discutible. No me vull perdre en qüestions de teoria política i intentaré simplificar al màxim: crec en una ciutat organitzada, participativa i crec que governar és liderar el consens. Ara bé, no hi ha més democràcia per fer un referèndum cada setmana o per sotmetre-ho tot a votació. Hi ha gent que diu que amb les noves tecnologies no caldrien parlaments; tots podem votar-ho tot. Possiblement això és tècnicament possible, el que no tenc clar és que sigui operatiu. Tampoc me val l’argument d’alguns detractors de la participació que, quan parlam, per exemple, de pressupostos participatius, el primer que te diuen és que el Partit dels Treballadors ha perdut el govern de Porto Alegre.

Per tant, com tu dius, Miquel, anem a “desarrollar un poco más una idea que te apunta Ioaquín un poco más arriba”. Diu Joaquín: la política municipal ha de hacerse como tu la entiendes: directa y participativa; aunque a cierto sector de la izquierda le produzca urticaria la democracia participativa”. Bé idò, anem a parlar-ne. Diu en Miquel: 

“Creo que sería interesante ver como funcionan iniciativas de ese tipo en otros lugares. En concreto me refiero a las iniciativas concretas que dan la voz a los ciudadadanos a la hora de establecer las preferencias de gasto público en un determinado municipio. Todos somos conscientes de las deficiencias funcionales que generan en un principio este tipo de planteamientos. Peor (pero?) creo que realizando su aplicación de forma progresiva y adecuada a la realidad social concreta, a la ciudad en cuestión, pueden ser muy positivas a largo plazo. Se me ocurren muchos ejemplos de dilapidación de recursos públicos en cosas más que prescindibles por parte de muchas instituciones. Creo que los planteamientos de radicalización de la democracia deben ir en este sentido. Sólo radicalizando la praxis democratica, procurando que esta se asemeje cada vez más al ideal que le dio origen, conseguiremos recuperar el interés de los ciudadanos por 'la cosa pública'

Crec que són consideracions molt importants, de les que en voldria parlar amb calma i, per no fer pesat aquest article, les aniré fraccionant. Estic pensant en coses com

  1. ver como funcionan iniciativas de ese tipo en otros lugares

  2. Se me ocurren muchos ejemplos de dilapidación de recursos públicos en cosas más que prescindibles por parte de muchas instituciones

  3. recuperar el interés de los ciudadanos por 'la cosa pública'

que les aniré desenvolupant en articles posteriors. Volia acabar amb una consideració referida a l’afirmació “Creo que medidas de ese tipo acercarían más la política al día a día de los ciudadanos que cinco millones de blocs como este”. Crec que, per sort, les coses no són absolutament blanques o absolutament negres i que permeten moltes matisacions. Tot ajuda i res no és imprescindible. Aquest bloc, sempre ho de dit, és, en primer lloc, un experiment de comunicació i diàleg entre un regidor de l’Ajuntament i la ciutadania de Palma, sense intermediaris. A partir d’aquesta praxi pot ser li trobem altres utilitats. És evident que és un instrument de participació, però un més, mai l’únic.

P.S.: Vull agrair la referència que ha fet Andreu Manresa a aquest bloc en el seu comentari d’avui dematí a la SER.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb