Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Software lliure, escola lliure

toniroig | 18 Maig, 2009 06:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

"Una petita passa per al PSOE però una gran passa per a la societat"; Leire Pajín ho ha dit clarament: "el programari dels ordinadors escolars, serà lliure". Està clar que el radical Stallman es columpià. Moltes són les veus que han opinat, en múltiples versions, sobre la mesura anunciada per ZP en el Debat de l'Estat de la Nació. Tenc la impressió que mentre Zapatero anunciava la inclusió digital de l'alumnat alguns es quedaven només mirant l'ordinador; que si el programari, que si portàtil, que si els nins ja saben utilitzar un ordinador.... L'ordinador no és una finalitat, l'ordinador és el mitjà per a una nova escola, una escola global, oberta, innovadora i participativa; una escola de ciutadans del selge XXI que no es pot construir sobre les premises del segle XX. Ens podriem allargar molt en aquest tema, és una reflexió sempre pendent. A tall de síntesi aquí tens un vídeo, del que ja n'havíem parlat, que explica, precisament, el que no ha de ser la inclusió  de l'ordinador a l'escola.
 
I una passa més. Ahir, "Dia d'Internet", el PSOE presentà un manifest que te convid a signar:
Especialmente en el ámbito de la educación, sanidad y administración, donde apostamos decididamente por el uso de tecnologías de fuentes abiertas y del software libre, que además favorece el desarrollo de una industria TIC propia.
El manifest diu moltes coses; i més a tu que saps llegir entre línies. He destacat el tema del programari perquè crec que és important amb tot el rebumbori que hi ha hagut a partir de la proposta d'ordinadors a l'escola però hi ha més temes: 
  • Somos protagonistas de una conversación global donde la ciudadanía se expresa en primera persona.
  • La única autoridad en Internet debe de ser el poder judicial. 
  • Apostando por modelos económicos, sociales y empresariales abiertos y participativos, que aprovechen todas las posibilidades que ofrecen los espacios de la Web social, que sitúan a la ciudadanía como nodo principal transmisor de esta red de redes que es Internet.
  • En el ámbito de los contenidos digitales, donde hay que encontrar nuevas formas de distribución, fruto del diálogo entre operadores, creadores, gestores de derechos y usuarios, que permitan poner en el mercado una oferta legal asequible de contenidos disponibles en la Red y abriendo siempre la posibilidad al desarrollo de modelos colaborativos.
Segur que faig curt, però bé, llegi't-ho de primera mà. Per cert, no vull acabar sense recomenar-te una altra lectura. La setmana passada te parlava de la conferència de Gutiérrez-Rubí, ara te recoman un dels seus articles. "Moraleja": sempre hi ha un espai per a la innovació ;-)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb