Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

M'ajudau a promoure el software lliure a l'Ajuntament de Palma ?

toniroig | 05 Març, 2006 10:21 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

És qüestió ideològica; també de model de societat i, crec, també d'intel·ligència. Pot ser hi hagi problemes tècnics; problemes funcionals però, en principi, consider que és més important la propietat col·lectiva, la propietat de tots, que la propietat individual. No se tracta d'anar contra cap empresa, se tracta d'anar a favor de la majoria.

Fa més o menys un any vaig intentar que l'Ajuntament de Palma evolucionàs cap al software lliure. La gent de l'IMI em va tracta molt bé; els responsables polítics eren molt oberts però tenc la sensació que m'emblanquinaren. Més o menys, me van venir a dir que ells ja ho havien mirat i que, no és que fora molt difícil, és que era impossible.

Els meus coneixements de la 'bitologia' no em permeteren rebatre la seva argumentació però no me vaig quedar satisfet. He pensat tornar a intentar-ho canviant d'estratègia: demanar ajuda a altres internautes que segur que en sabeu més que jo.

Què vos deman: que m'ajudeu a construir un argumentari en favor del software lliure i a definir camps, iniciatives, projectes que se poguessin desenvolupar sobre aquestes plataformes. Jo ho duré al plenari i intentarem, a través de la pressió política, que s'aprovin les mesures que se vagin proposant.

A continuació teniu la Proposició que vaig presentar. Feis-me arribar els vostres comentaris aquí mateix o al meu correu. Gràcies.

PROPOSICIÓ QUE PREENTA EL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA A L’AJUNTAMENT PLE DE 31 DE MARÇ DE 2005, RELATIVA A L’EL.LABORACIÓ D’UN ESTUDI DE VIABILITAT PER TAL D’ IMPLANTAR EL SOFTWARE LLIURE A L’AJUNTAMENT DE PALMA

Les TIC són cada dia més presents en la vida quotidiana; la Societat de la Informació avança de manera imparable. L’Ajuntament de Palma, institució més propera al ciutadà, no pot romandre’n al marge. Podríem afirmar que els sectors més dinànics d’una societat són també els més alfabetitzats digitalment.

En el desenvolupament de les TIC hi ha un debat obert d’important calat i del que l’Ajuntament no pot restar-hi al marge: Windows vs. Linux, programari lliure vs. programari de propietat. Són ja moltes administracions les que han passat del sistema de llicències propietàries al programari lliure.

Administracions públiques d’arreu del món, com els governs de Brasil i França o l’Ajuntament de Munic (Alemanya), els governs autonòmics d’Extremadura, Andalusia, València, Aragó i ara, darrerament, Castella-La Manxa i la Generalitat de Catalunya defensen fermament el desenvolupament i la utilització de programari lliure en l’Administració Pública.

Per la seva singularitat i èxit cal fer esment al projecte LinEx, posat en marxa per la Junta d’Extremadura. LinEx és un projecte amb dues vessants: foment del programari lliure i alfabetització digital. LinEx ha tingut una important imiplantació en els centres educatius i,  sobre la seva eficiència, només una dada: el càlcul d’estalvi directe és de 48.000 € per unitat docent (composada per 22 ordinadors), és a dir, una mitjana d’estalvi de més de 2.000 € per ordinador.

Per això, i amb raons tant econòmiques (d’estalvi) com socials i (de progrés col.lectiu), des del PSOE consideram convenient estudiar la migració gradual a un sistema operatiu de codi obert, la incorporació de programari i aplicacions desenvolupades en programari lliure i el foment d’aquest programari entre la ciutadania.

El software lliure no és un moviment nou, a mitjans dels anys 80 es començaren a posar en marxa organitzacions per donar suport a la creació, estudi i distribució d’aquest tipus de software, però és en aquests moments quan està experimentant un gran creixement a nivell mundial i les administracions públiques començen a seguir aquesta tendència amb la incorporació de sistemes operatius que se regeixen pel codi obert.

La definició de software lliure, és aquell que pot ser distribuït, utilitzat, copiat amb o sense modificacions. Aquesta distribució pot ser gratuïta o amb càrrec, però els codis font sempre han d’estar disponibles.

Els  avantatges d’aquest sistema operatius se concreten en les anomenades quatre llibertats:

  1. Llibertat d’ús: Qui rep el programa pot usar-lo com millor li sembli, per a qualsevol activitat, a qualsevol moment, en qualsevol ordinador, a qualsevol lloc.
  2. Llibertat d’estudi: Qui disposa del programa pot estudiar-lo i analitzar-lo, amb tot el detall segons ho consideri.
  3. Llibertat de modificació: Se pot modificar, adaptant-lo a les seves necessitats, personalitzant-lo, millorant-lo, ampliant-lo, canviant la seva funcionalitat o  corregint errades.
  4. Llibertat de redistribució:  Pot redistribuir-lo a qui consideri oportú. Aquesta capacitat permet reduir de forma notable els costos econòmics per al productor.

Les característiques del software lliure i les possibilitats que ofereix són conseqüència de les llibertats descrites, pel que es converteix en una oportunitat per les Administracions que aposten per un sistema segur i configurat a les necessitats pròpies de cada una de les seccions que la formen.

Els avantatges de la incorporació d’un sistema operatiu lliure i obert a les administracions es concreten en: 

·        Aprofitament més adequat dels recursos: moltes aplicacions utilitzades o promogudes per les administracions públiques són utilitzades per molts d’altres sectors de la societat.

·        Foment de la indústria local: un dels majors avantatges del software lliure és la possibilitat de desenvolupament industrial local de software. Les empreses locals poden competir proporcionant serveis a l’administració, afavorint a les indústries locals que coneixen les necessitats del client i la proximitat geogràfica.

·        Independència de proveïdor: L’administració no pot, ni ha d’elegir contractar a un subministrador donat, com passa amb el software propietari, pel que el lliure permet que qualsevol empresa interessada pugui proporcionar-lo i també qualsevol tipus de servei sobre aquest.

·        Adaptació a les necessitats exactes. les peculiaritats de l’administració fan que aquest sigui un factor clau per a l’èxit de la implantació d’un sistema informàtic, en el cas del software lliure, l’adaptació pot fer-se amb major facilitat.

·        Escrutini públic de seguretat: Per a una administració pública poder garantir que els seus sistemes informàtics fan només el que està previst que fassin es un requisit fonamental, aquest aspecte queda resolt amb l’aplicació d’un sistema operatiu lliure.

·        Disponibilitat a llarg termini. Moltes dades que manegen les administracions i els programes que serveixen per calcular-les han d’estar disponibles varis anys, és molt difícil assegurar que un programa propietari estigui disponible quan hagi passat un llarg període de temps, pel contrari en el software lliure l’aplicació està disponible, amb seguretat, perquè qualsevol la porti i la deixi funcionant segons les necessitats de l’administració.

Per altre banda, Microsoft ens diu que “Las principales empresas y analistas independientes lo confirman: windows tiene un coste total de propiedad inferior al de Linux i ofrece mejores resultados” (http://www.microsoft.com/spain/servidores/ hechos /default.asp). 

Per tot això, el Grup Municipal Socialista presenta la següent:

PROPOSICIÓ

  1. L’Ajuntament Ple insta a l’IMI a estudiar les possibles avantatges i els inconvenients de la migració gradual dels sistemes informàtics municipals a un sistema operatiu de codi obert i la incorporació d’aplicacions desenvolupades en programari lliure.
  2. L’Ajuntament Ple insta a l’Àrea d’Educació i Cultura a estudiar un pla de foment de l’ús del programari lliure entre la ciutadania així com posar en marxa mesures per a fomentar el seu ús.

 Palma, 11 de març de 2005

Comentaris

infiltrado

Mal ejecutado pero buenas intenciones

infiltrado | 12/03/2006, 19:27

Me parece bien que se intente promocionar el Sotware Libre, ya que se puede obtener grandes ventajas economicas y tecnicas. Pero no me parece correcto la manera de solicitarlo, pidiendo a los internautas que elaboren un argumentario, en vez de pagar a un profesional para que haga un estudio profesional, me da la impresión que el interes que usted demuestra en este estudio es muy vago. le reto a que se tome el estudio en serio y lo lleve adelante en el pleno.
JA

Palma 2003

JA | 05/03/2006, 21:39

Creo recordar que en las elecciones municipales del 2003 los socialistas de Palma recogían en su progrma electoral la implantatación en el Ayto. de sistema operativo de codigo abierto y redes municipales de conexión WIFI. Si no es así que en el programa del 2007 lo lleven
Antoni Mas

Ensús

Antoni Mas | 05/03/2006, 15:01

En primer lloc vull felicitar-lo pel manual de bones intencions que vostè proposarà a l'Ajuntament, a propòsit de l'ús del programari lliure. No dupti, tal i com ha dit en Pau, en demanar tota l'ajuda i consells a l'associació Bulma, que des del 1999 està fent feina pel GNU/Linux. Ahh, i Pep, per part nostra estarem encantats de que siguis el reporter gràfic. També vull informar-lo que els dies 7 i 8 d'abril Bulma realitza les III Jornades de Programari Lliure, al poble de Campos. Ja li anirem informant d'aquest esdeveniment. Rebi la més sincera enhorabona per la iniciativa.
Pep Torro

PAU!!!..........

Pep Torro | 05/03/2006, 14:37

Jajajaja. Ja te veig fent una install party Debian GNU/Linux al ajuntament de Ciutat. Jo mi apunt per fer-na el reportatge fotografic. Bromas a part, molt be Pau. Molt be Toni Rooig. Però vull l'esclusiva del reportatge fotografic. :)
paurullan

Felicitats i idees

paurullan | 05/03/2006, 14:16

Primer de tot felicitar-li. Estic encantat de la feina d'investigació que ha feta i l'interès que hi està posant. És un poc d'autobombo però hi ha un petit treball d'investigació de l'any passat sobre la aplicació del programari lliure a nivell escolar: http://bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=2213 I el mestre d'aixa Galli va fer una proposta de projecte fa un temps que també pot donar pistes per on seguir: http://bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=2006 Com a punt final, dir-li que es no dubti en posar-se en contacte amb jo (paurullan@bulma.net) o amb l'associació Bulma (bulma.net) directament per si vol entrevistar-se i parlar del tema.
FrIkI

Sorprenent!

FrIkI | 05/03/2006, 13:46

Sincerament l'hi he de donar la enhorabona per la forma en que ha redactat la proposta. Molt sovint la gent que proposa aquests canvis no sap del que està parlant i vosté, pareix que n'està ben assessorat. Molt bé els aventatges que enumera, parla de llibertats i de aventatges 'pràctics'. Ah, la paraula catalana per 'software' és 'programari' així com la paraula catalana per 'hardware' és 'maquinari' ;-) Esper llegir una bona notícia als diaris dia 1 d'abril. Salut!
Pep Torro

Estas ben informat

Pep Torro | 05/03/2006, 13:05

Aquí a Mallorca tenim una comunitat de soft lliura molt important a reu del mon d'usuaris GNU/Linux de parla ispana; http://bulma.net Si les administracións i ajuntamens de les Illes adoptacin aquest sistema, això donaria feina a desarrolladors i programadors de soft Mallorquins.
Tolo

Imposible es cuando no se ha encontrado la solución... o no se ha querido ver.

Tolo | 05/03/2006, 11:59

Para gran cantidad de trabajadores del ayuntamiento, el cambio no pasaría de tener que acostumbrarse a un escritorio y a una suite informática algo diferente. Lo primero, visualmente no mas complicado que pasar del Windows 95 al XP. Lo segundo, algo mas 'duro', pero no mas duro que cuando se pasó del WordPerfect al Office: seguro que aún hay algún que otro funcionario echando pestes por el cambio (al menos, hace un par de años aún echaban pestes), pero tampoco fue para tanto. Nada que no se pueda solucionar con cursillos y un cambio gradual. Bueno, si, mecachis, aún hay bancos con páginas web que solo funcionan bien con Iexplorer, algunos funcionarios no podrán ver desde el curro si ya han cobrado la nómina :-P Respecto a aplicaciones corporativas no tiene por qué ser mas complicado. Seguro que Extremadura, Andalucía, Valencia, etc, lo habrán tenido relativamente mas facil que ese 'imposible' que alega el ayuntamiento. Es cuestión de ver cómo lo han hecho y muy probablemente les fuera tan simple como cambiar las aplicaciones cliente de un sistema operativo al otro, sin cambios, o muy pocos, en las aplicaciones servidor. El gran problema es con las aplicaciones elaboradas por el IMI, que habría que reescribir o sustituir, pero eso se soluciona migrando paulatinamente puestos de trabajo tal como se vayan cubriendo las necesidades de dicho puesto. IBM también vende ordenadores con linux preinstalado y, claro, el Lotus. SAP funciona también en Linux... ¿cual es el problema? El único gran problema que yo le veo es el reeducar... ¡¡a los informáticos del ayuntamiento!! Linux, para un usuario final, es igual de 'complicado' que Windows. Si saben manejar Windows, aprenderán a usar Linux. Lo contrario es como pensar que alguien no sabrá manejarse si le cambias de marca el bolígrafo y se lo pones en un sitio distinto de la mesa (pero a la vista). Para el informático que lo ha de configurar y/o mantener, hay que tener en cuenta que para poder hacerlo con Windows habrá hecho quizá muchos meses de estudios y que tienen años de práctica, que con Linux no tienen y que deberán adquirir. Pues se piden 'voluntas' para empezar el proceso (alguno habrá que ya trastea entre Ubuntus y Gentoos como hobby, seguro) y se les manda a Extremadura a ver como se lo han montado, que reciban cursillos, que practiquen, que empiecen a sustituir puestos de trabajo.. y que enseñen a los demás. Sin prisas pero sin pausas. (anda que menudo 'ladrillo' me ha salido)
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb