Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

El PSOE votarà no al Pla de Normalització Lingüística del PP...

toniroig | 14 Març, 2006 22:53 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

...si no inclou dotació pressupostària, temporalització i criteris d'avaluació a més de ser fruit de l'imprescindible procés participatiu.

En flagrant contradicció amb la postura expressada per la batlessa en qüestions sensibles com el puntCAT sembla que el PP de Cort està disposat a posar en l'agenda municipal un pla de normalització lingüística. En principi és una bona idea. La nostra tasca com Oposició és que no sigui paper banyat per la qual cosa és imprescindible se'l doti pressupostàriament, es temporalitzi la seva vigència i les seves actuacions alhora que es determinin criteris clars d'avaluació.

Un pla de normalització lingüística eficient només pot ser el resultat d'un ample debat ciutadà que consulti i impliqui a totes les capes socials i a tots els sectors de la població: no és pot normalitzar la llengua que utilitza la gent sense comptar amb la gent. Amb aquesta lògica vam incloure els processos participatius a la reglamentació municipal i amb aquesta mateixa lògica demanarem que s'apliqui.

No demanam cap ou de dos vermells; és exactament el mateix que vam demanar per a l'aprovació del pla municipal de drogues; sense èxit, per cert. Òbviament participarem del procés però si no hi ha garanties de cumpliment, no podrem donar-li suport. M'agradaria poder anunciar el vot favorable, la resposta la té el PP.

Comentaris

Sergio García

Manca amor a n'es veí.

Sergio García | 18/05/2006, 17:12

Em sembla que moltes de les idees que he llegit aquí, surten de persones amb problemes psicològics: tot plegat es massa neuròtic, i fins i tot, psicòtic. Sembla mentida tanta indignació i fins i tot diria odi per no res. A més a més, alguns d'aquí us prediqueu com a demòcrates, però d'això teniu ben poc (llengua pròpia? el castellà és doncs impròpia? Us adoneu del significat últim de l'esmentada expressió?). Perdoneu si us he ofés, pero la intenció es plenament constructiva. Moltes gràcies!
jaume

Desinibició ?

jaume | 17/03/2006, 16:02

Vaja Toni, no pots dir que del que facin els teus diputats a Madrid (del teu partit) no pots ocupar-t'en, ho no me n'he d'ocupar jo del que fan els meus representants municipals ?. Crec que seria bó manco disciplina de partit i més disciplina ideològica, potser així els ciutadans deixariem de dir allò de "tots els polítics són iguals". Això també és responsabilitat vostra i si no t'agrada l'actuació dels teus diputats bé que els pots criticar enlloc de llevar-te el problema de damunt diguent que els critiquin els altres.
Jaume Lafont

Era l'ordre, el problema

Jaume Lafont | 17/03/2006, 13:34

Moltes gràcies, Toni, per la resposta. Tanmateix, la meva queixa no era pel bilingüisme en sí -que també-, sinó per l'ordre de les llengües. És vera que la llei parla de les icones, etc, però el que queda claríssim és que "en les retolacions bilingües, la primera versió serà la catalana". Si, pel que sigui, no es pot prescindir del missatge verbal en català, cal posar-lo després de la versió catalana. I el PP en sap molt, d'aquests trucs. DESPRÉS vol dir, quan l'ordenació es vertical, a baix. I quan és horitzontal, a la dreta, per la forma en què llegim. L'objectiu del legislador -supòs- era que la versió en la llengua pròpia fos igual o més visible que l'altra, i no a la inversa. Però hi ha detalls que la llei no especifica i per això en certes oficines que la compleixen -però no en el seu esperit- fan la trampa amb aspectes no regulats, com ara la MIDA i el GRUIX de la lletra. Algun dia publicaré les fotos, perquè a les queixes per correu-e ni responen. És increïble! Tampoc no acab de veure clar quin pressupost cal per complir i fer complir la llei. En tot cas, l'incompliment pot ser multat i, per tant, esdevenir font d'ingressos. Bé que les multes de l'ORA les pagam i no hi ha ni consens social ni rondes interminables de reunions ni excuses allargassades durant dècades.
TONI ROIG

Perdó, Joana

TONI ROIG | 16/03/2006, 23:13

Joana, ni en la política ni en la vida m'interessa la desqüalificació, ni tan sols com a sistema d'autodefensa. Si les meves paraules han tingut l'involuntari efecte de molestar-te te deman disculpes pel que no he volgut ocasionar. Dit això, tot d'una que el PP faci públic el 'seu' Pla Municipal i posi en marxa la seva tramitació tendrem temps per a paralar-ne. Mentre tant, no cal anticipar els esdeveniments ni treure conclusions apriorístiques. Deixa'm acabar amb una cançó, encara que sigui en castellà: "Cuando hablen de la patria / No olviden que es mejor / Sentirla a nuestro lado / que ser su salvador / Por repetir su nombre / no se arman de valor / que aquí cabemos todos / o no cabe ni dios". Y, una vegada més, gràcies Joana per participar, només una Palma construïda per tots i per totes pot ser una Palma de tots i de totes.
Joana

Tu ho entens, però jo no se què

Joana | 16/03/2006, 21:51

No pots dir "no ho entens" com a descalificació de les crítiques. A lo millor , o pitjor, tu no t'expliques be. Segurament ho explicaràs millor a les entitats que vols consultar. Jo, que me consider una persona amb una inteligència i cultura mitjanes, encara no te entés el que significa "no és pot normalitzar la llengua que utilitza la gent sense comptar amb la gent". Ho trobo un missatge gairebé tan embullat com els de Zaplana. Tampoc no se pot normalitzar la democràcia "sense comptar amb la gent". ¿ I..?.¿ No no sabiem que ja eem demòcrates i que parlam català?. Preferesc passar per ingenua a donar per bons sermons que, de veritat, no entenc.
Xavin

Graciès.

Xavin | 16/03/2006, 15:34

Graciès Sr.Roig aixi, ho faré, perque encara que se que no hi ha res que fer, em pica l'orgull aquest tema.
TONI ROIG

Aeroport / Aeropuerto

TONI ROIG | 16/03/2006, 10:26

Gràcies Jaume per participar. Planteges un tema important. Sempre m'ha cridat l'atenció la senyalètica "aeroport/aeropuerto", "correus/correos" o, encara pitjor, "catedral/catedral". A part de ser coses fàcilment identificables amb una icona, no ja per la convivència de les dues llengues oficials sinó per la necessitat de què, en una comunitat turística, els turistes ho entenguin; crec que el teu plantejament certifica que si aconseguim un pla de normalització amb una base social ampla serà molt més efectiu que si només té la simple tramitació administrativa de Cort. El tema que planteges ha d'estar resolt, establint-se un protocol clar de retolació municipal. Me compromet a seguir el tema.
Jaume Lafont

Bilingüisme d'ocupació

Jaume Lafont | 16/03/2006, 08:56

Benvolgut Toni, segur que és bo que Palma tengui el seu .CAT, i tothom hi ha de donar suport. Però segurament hi ha més persones que veuen cada dia els contenidors de baix de ca seva, retolats per EMAYA. Idò bé, aquí, que sí que és qüestió estrictament municipal i se n'ha de poder parlar en públic, els rètols estan primer en espanyol i després en català: ENVASES/ENVASOS, a cada cap de cantó. Tothom els ha vists. Això incompleix no sé quantes normes de diversos rangs i té prou impacte sobre la percepció de quina és la llengua pròpia i quina la prescindible. D'aquest tema, teniu res previst o fet? La pregunta també pot anar adreçada a en Pere Muñoz, si és per aquí... Salut.
TONI ROIG

Ells mateixos te poden donar la seva versió

TONI ROIG | 15/03/2006, 23:03

Internet te posa als teus representants a l'abast. Tan senzill com enviar-los un mail. Aquest blog, com el seu nom indica ('Palma amb ma esquerra') vol ser un punt de trobada de les persones que, des d'una sensibilitat d'esquerres volem canviar la nostra ciutat. No pot, per tant, abastar temes tan llunyans com l'estatut valencià. Perquè no l'hagis de cercar el mail del diputat Antich és francesc.antich@diputado.congreso.es. Gràcies, de totes maneres per participar i estic segur que entens que si tots ens dedicam a tot no feim el que és la nostra responsabilitat; en el meu cas, les polítiques del PSIB-PSOE a l'Ajuntament de Palma.
Xavin

I perquè?

Xavin | 15/03/2006, 17:50

Sr. Roig, ja que parlem de llengues, perque els diputats nacionals del PSOE, entre d'ells 4 de les Illes Balears, varèn votar a favor de la segregaciò lingüistica entre valencià i català? No esta sent el PSIB-PSOE, un tant incoherent? Graciès.
TONI ROIG

Ja ho veig, Joana, que no ho entens...

TONI ROIG | 15/03/2006, 00:43

...i per això t'agraesc que m'ajudis a explicar-me més. 1) Estam parlant de la llengua catalana, una de les llengues oficials; 2)Els drets lingüístics queden clars a la Constitució i a l'Estatut; 3) El que volem, al manco nosaltres, és que aquests drets siguin efectius, especialment amb la llengüa catalana que pateix una situació de disglòsia per la qual cosa cal protegir-la i fomentar-la; 4) Les paraules que no pots comprendre: Pere Muñoz cita un conjunt d'entitats -totes respectables, insistesc- i jo hi afagesc que només amb aquestes no durem el Pla a bon port, la llengua és feina de tots i de totes; cal, per tant, un procés participatiu tal i com està reglamentat a l'Ajuntament; 5)T'embulles amb això de "quina llengüa", la qüestió es fomentar-la, no lloar-la i 6) Sí, mira, les paraules 'conveni', 'acord', 'pacte'... m'agraden; m'agraden molt més que 'imposició', 'llei', 'norma'... m'estim més convèncer que vèncer. De totes maneres, gràcies Joana per la teva aportació.
Joana

Re: El PSOE votarà no al Pla de Normalització Lingüística del PP...

Joana | 15/03/2006, 00:15

No se qui és el pla del PP, però se quina llengua es parla a Mallorca i no crec que s'hagi de fer un referendum sobre quina llengua utilitzan . De veritat, no puc comprendre les paraules de Toni Roig que diuen " la llengüa no és qüestió exclussiva de ningú, ningú en té el patrimoni ni la gestió única, ni molt menys el patrimoni de representar-la. La llengüa la usam tots i si no comprometem amb el Pla als sindicats, associacions de pares, de veïns, patronals, col·legis professionals,... passarà com en tantes i tantes campanyes de normalització: per a convèncer als convençuts no ens cal cap campanya. Pensava que ja sabiem quina llengua voliem defensar. Ara En Toni Roig troba que és com un conveni?. No ho entenc.
TONI ROIG

...igual que amb el pla de drogues

TONI ROIG | 14/03/2006, 23:42

Pere, veig que som noctàmbuls. Escolta, que no passa res; no vam coincidir amb el pla de drogues i veig que no coincidirem amb el de normalització lingüística. Tothom que ha participat en el pla me mereix el màxim respecte però jo no donaré suport a un pla que no surti d'un procés participatiu. Pensa, Pere, que la llengüa no és qüestió exclussiva de ningú, ningú en té el patrimoni ni la gestió única, ni molt menys el patrimoni de representar-la. La llengüa la usam tots i si no comprometem amb el Pla als sindicats, associacions de pares, de veïns, patronals, col·legis professionals,... passarà com en tantes i tantes campanyes de normalització: per a convèncer als convençuts no ens cal cap campanya.
Tomeu

Escepticisme

Tomeu | 14/03/2006, 23:26

Si Catalina Cirer s'aixeca cada dia amb un "chute" de Jiménez Losantos i ja quasi festeja amb Inda, amic Pere, perdona que sigui molt escèptic sobre qualsevol possible pla de normalització que impulsi. No es pot ser amic de tothom.
pere muñoz

penseu

pere muñoz | 14/03/2006, 23:19

Toni, el pla no és del PP. Vosaltres heu participat a la comissió i en cap moment heu mostrat el desacord. El pla es fruit d'un acord plenari on vàrem aprovar que hi participaria Joves per la llengua, OCB, UIB, CIM, Govern i Ajuntament. Totes aquestes entitats hi han fet aportacions. De fet el pla l'ha fet una comissió tècnica. Té temporitzat el primer any. I els recursos són els que aportin cada institució a partir de l'aprovació. A mi em sembla un bon pla i, a més, és compartit per l'OCB, Joves per la Llengua i la resta d'institucions.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb