Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Debat de la Ciutat, el nostre programa 2003 (1): 'Habitatge digne i assequible per a tots'

toniroig | 09 Abril, 2006 08:32 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

La possibilitat de disposar d’un habitatge digne, adequat a les necessitats de cada unitat familiar, és un dret reconegut per la Constitució. Però la realitat és que una gran part del ciutadans de Palma té molts problemes per accedir a la compra o lloguer d’un habitatge digne.

Els Socialistes pensam que l’habitatge juga un important paper en la qualitat de vida i en la cohesió econòmica i social de la nostra ciutat. El nostre compromís des de l’Ajuntament de Palma és fer feina de manera decidida per garantir el dret de tots a un habitatge digne, des de la col·laboració institucional i amb especial coordinació amb el Govern de les Illes Balears.

Aquest compromís es concretarà en projectes que seran els pilars que fonamentaran, a curt i llarg termini, la política d’habitatge a l’Ajuntament a Palma.
OBJECTIUS

-Posar a l’abast dels ciutadans de Palma 5.500 habitatges en venda i/o lloguer en els pròxims 5 anys, dirigits especialment a joves i a famílies i altres col·lectius socials. La distribució per barris d’aquests habitatges es farà en criteris de pluralitat en quant a la tipologia d’aquests.

-Potenciar el patrimoni públic municipal de sòl.

-Incidir activament en el mercat per controlar els processos d’increment excessiu del preu de l’habitatge.

MESURES EN RELACIÓ AL SÒL

-Creació d’un patrimoni públic de sòl destinat a l’habitatge. La posada al mercat d’aquest sòl ha de possibilitar la construcció de 3.500 habitatges en cinc anys (2003-2008), d’entre 70 i 110 m2 a preus accessibles. L’edificació es durà a terme a través de la promoció privada amb concerts amb l’Ajuntament, o bé per promoció pública. El procediment serà:
  • Aprofitament dels sòls ja qualificats per equipaments públics en el planejament actual per fer-hi habitatges de lloguer transitori.
  • Creació d’un patrimoni municipal de sòl via adquisició, conveni o expropiació.
  • Participació activa en els programes d’actuació concertada en sòl de titularitat pública estatal desafectats, per aconseguir la seva reutilització preferent per a habitatges de preu assequible i especialment per a lloguer a preus baixos.
  • Mobilització i reciclatge de sòl disponible en zones urbanes consolidades i ara fora d’ús.
MESURES PER A LA MOBILITZACIÓ I REHABILITACIÓ D’HABITATGES BUITS

-Impuls a les polítiques de rehabilitació amb l’objectiu d’actuar en 1.000 habitatges entre el 2003 i el 2008, amb programes específics per iniciatives d’habitatge jove en lloguer. Subvenció directa al propietari del 20% de la inversió en rehabilitació, amb un màxim de 6.000 per habitatge.

-Creació d’un Registre Municipal de Pisos Buits.

MESURES DE POTENCIACIÓ DEL MERCAT DE LLOGUER

-Desenvoluparem un parc d’habitatges de lloguer amb opció a compra, destinat especialment als joves, famílies monoparentals i dones amb càrregues familiars.

-Promoció d’un projecte específic d’habitatges i apartaments "compartits" de lloguer dirigits a joves.

-Pla d’avals públics per als habitatges buits que assegurin als propietaris en front d’impagats i deterioraments que es puguin produir, a fi d’incorporar aquests habitatges a l’oferta de lloguer per a joves.

-Promoció pública d’habitatges de protecció oficial destinats a lloguer, desenvolupant una oferta de 500 habitatges entre el 2003 i el 2008 a preus assequibles. Aquesta promoció estarà dirigida a les famílies amb ingressos inferiors d’entre 3,5 i 4,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional.

-Oferta de sòl als promotors per a la construcció d’habitatges que estaran en règim de lloguer durant 25 anys. Passat aquest temps, l’edifici revertirà al patrimoni de l’Ajuntament. Els lloguers seran per un temps màxim de 5 anys per a joves.

MESURES EN RELACIÓ ALS HABITATGES TUTELATS

-Programa d’habitatges tutelats per a la tercera edat, amb la possibilitat de cedir a l’Ajuntament la seva propietat a canvi del dret vitalici a les prestacions d’assistència domiciliaria i l’usufructe de l’habitatge.

-Es posarà a disposició dels nostres majors 500 apartaments tutelats en el període 2003-2008.

MESURES PER GARANTIR LA SOSTENIBILITAT I QUALITAT DE L’EDIFICACIÓ

-Potenciarem la qualitat en la construcció i especialment en els habitatges protegits, fomentant els distintius relatius als habitatges bioclimàtics i sostenibles.

-Construcció i/o rehabilitació d’habitatges adequats a la realitat social i demogràfica, incrementant l’oferta de noves tipologies per facilitar l’accés a l’habitatge dels joves, les famílies monoparentals, la gent major i els discapacitats.

-Incorporarem les exigències de qualitat i eficiència energètica en els habitatges objecte d’ajudes públiques, conforme a les Directives Europees, així com incentius específics per a la implantació d’energia solar en aquests habitatges.

-Aplicarem noves mesures de control de les condicions d’habitabilitat i seguretat de l’habitatge existent.

AJUDES ECONÒMIQUES I FISCALS

- Subvencionarem la compra del primer habitatge fins a un màxim de 10.000.

-Donarem ajudes directes a fons perdut del 50% de les despeses d’instal·lació d’ascensors en habitatges plurifamiliars de més de 20 anys d’antiguitat.

-Modificarem el règim fiscal de la rehabilitació, bonificant les taxes municipals sobre obres de rehabilitació.

-Bonificarem les taxes de llicències i imposts sobre la construcció en qualsevol modalitat de HPO i de l’IBI en el període de construcció de HPO destinat al lloguer.

MESURES INSTRUMENTALS I INSTITUCIONALS

-Crearem la Societat Municipal de l’Habitatge. Les seves competències seran:

  • Recolzar l’accés a l’habitatge, fomentar el mercat de lloguer i diagnosticar, controlar i avaluar l’estat del Parc d’Habitatges de Palma.
  • Adquirir i gestionar el patrimoni del sòl.
  • La gestió d’avals als ciutadans per l’accés al habita t g e .
  • Controlar els processos de gestió i adjudicació d’HPO per garantir-ne la transparència i evitar el possible frau en el preu dels habitatges.
    Garantir que les posteriors compra-vendes d’HPO no impliquin enriquiments indeguts dels adjudicataris en detriment del dret d’altres ciutadans.
-Crear un Banc Públic de Sòl.

-Elaborarem plans d’actuació conjunta entre l’IBAVI i la Societat Municipal d’Habitatge i es signaran acords per actuacions en ARIS (Àrees de Rehabilitació Integral).

-Establirem la complementarietat d’ajudes a determinats col·lectius amb ajudes d’altres institucions.


Comentaris

Illot

El del jutjat quan????? ...... ja viuran en els habitatges si trigueu molt

Illot | 10/05/2006, 13:03

Encara penseu amb d'acudir als jutjats?, si per aixo del robatori d'un solar de titularitat pública .........., quan us decidiu .......ja viurà gent "fatxenda" o familiars de na "maritonji" en els habitatges de "luxe asiatic", i nosaltres els degradants i delinqüents de les H.P.O. seguirem esperant .......... el nostre torn, en el que segons pareix no vam agafar nombre.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb