Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Debat de la Ciutat, el nostre programa 2003 (6): 'Palma, ciutat saludable'

toniroig | 22 Abril, 2006 13:07 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

La qualitat de vida dels ciutadans està estretament relacionada amb el seu nivell de salut. La salut pública en el municipi té com a objectiu fonamental posar a l’abast dels ciutadans els instruments necessaris per millorar la salut de la població, fent-la més accessible a tots i actuant específicament en la salut de les poblacions en situació de risc. Les accions de l’Ajuntament en aquest terreny han d’anar encaminades, de forma equitativa i solidària, a estimular estils de vida sans i desenvolupar entorns saludables a través de programes de prevenció, promoció i protecció de la salut. Els Socialistes volem assegurar que la societat en la que vivim ofereix a tots els seus membres la possibilitat de gaudir d’un bon estat de salut.
OBJECTIUS

- Coordinarem les accions en l’àmbit de la salut amb el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca. L’objectiu és ev i tar la descoordinació, la
duplicitat de funcions o els buits de política de salut així com impulsar la transferència de forma progressiva i consensuada dels recursos, els programes i les
funcions.

- Impulsar convenis de col·laboració amb organismes i entitats tant públics com privats relacionats amb el sector de la salut i la sanitat.

- Incrementar els recursos de manera progressiva d’acord amb les necessitats i demandes socials.

- Desenvolupar una política de consolidació, expansió i modernització dels Centres de Salut de la nostra ciutat a través de convenis amb el Govern de les Illes Balears, amb l’objectiu immediat de descongestionar-los i millorar l’atenció al pacient.

- Desenvolupar tècniques de diagnòstic, control i avaluació periòdic de la salut dels nostres ciutadans.

A favorir la participació dels professionals i del conjunt de la societat, en la definició i posada en marxa de polítiques centrades en la promoció, la prevenció i la protecció de la salut.

- Crear un organisme que actuï en el camp de la gestió, la recerca, la innovació de la salut pública i la protecció de la salut de la Ciutat de Palma.

- Desenvolupar projectes de barri saludable en el marc d’un projecte global de Ciutat Saludable.

- Millorar i desenvolupar un eficient control ambiental sobre renous, la contaminació de l’aire i de l’entorn, la qualitat de l’aigua.

- Mantenir l’estat de les platges, piscines municipals i totes les instal·lacions municipals en perfectes condicions higièniques i de salut per als usuaris.

INSTITUT MUNICIPAL DE SALUT PÚBLICA DE PALMA

- Crearem l’Institut Municipal de Salut Pública de Palma, que determinarà la política de salut a través de programes de prevenció, promoció i protecció que es desenvoluparan en els barris a partir dels equips de salut territorial. Els objectius d’aquest institut seran:

Vetllar per la salut dels ciutadans i visitants delmunicipi de Palma a través de:

- La valoració de les necessitats de salut de la població en general.

- Desenvolupament de polítiques i accions de prevenció i control de malalties i de promoció i protecció de la salut.

- Garantir la equitat en l’accés dels ciutadans als serveis que els permetin mantenir i millorar el seu estat de salut.

- La contribució al desenvolupament d’un entorn ambiental i social sostenible per a la salut.

Aspirar a l’excel·lència en el funcionament dels seus serveis, garantint als ciutadans el màxim rendiment dels recursos.

Integrar el concepte de "bona pràctica" en salut pública a través de la promoció de l’acció basada en l’evidencia i en l’avaluació, així com de la recerca i de la formació, aspirant a projectar amb les Institucions acadèmiques la seva contribució a la salut.

Lideratge intersectorial de l’acció en salut a la ciutat, en interacció amb altres institucions i entitats tan públiques com privades.

- Entre les funcions de l’Institut Municipal de Salut hi haurà:

Desenvolupar tècniques de diagnòstic, control i avaluació periòdic de la salut dels ciutadans.

Planificar i desenvolupar programes de prevenció, control i vigilància epidemiològica i d’intervenció mitjançant la coordinació amb grups d’investigació d’hospitals, centres d’atenció primària i d’atenció a drogodependents i amb la institució penitenciària.

Desenvolupar Sistemes d’Informació sanitària que recullin i analitzin dades sobre els diferents problemes relacionats amb la salut.

Promoció de la salut a través dels equips de salut territorial dels districtes, impulsant programes educatius estructurals de prevenció a les escoles i programes d’educació sanitària per a l’empresa.

Vetllar per la salut laboral i comunitària. Suport a les organitzacions d’ajuda mútua.

Establir mecanismes de control per garantir la seguretat i higiene dels aliments.

Desenvolupar programes de formació de manipuladors d’aliments.

Suport als equips territorials de salut a traves de plans de salut, programes i accions de formació específics.

Constituir una Taula de Coordinació dels responsables de salut dels districtes per tal de fer un seguiment de les accions i programes de salut que es desenvolupin als districtes.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb