Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Pressupostos 2007, una fuita cap endavant

toniroig | 18 Octubre, 2006 08:40

La batlessa Cirer ha presentat els seus darrers pressupostos enfocant-los com a darrera empenta del miratge de la seva gestió. Semblen uns pressupostos expansius però són pur continuisme enganyós.

En teoria sembla que pugen un 30 %, argumentant-se una pressió fiscal estable; fet que crida l’atenció quan, per exemple, ens trobam amb un increment que quasi el 25 % dels ingressos per impostos indirectes això sense parlar de la anhelada Llei de Capitalitat que queda clarament en paper banyat.

On ha quedat la promesa de l’ínclit Conseller i comandamolt  del PP, José Mª Rodríguez, que garantia una inversió anual de 100 milions d’euros a la ciutat de Palma?, on ha quedat la foto de família del Molt Honorable Jaume Matas i l’Excel·lentíssima Catalina Cirer en la qual el primer es comprometia a aportar els 30 milions d’euros dels costos anuals de capitalitat?

Una lectura senzilla, inclús superficial, del document pressupostari desemmascara sense problemes el discurs tan triomfalista com indocumentat de Catalina Cirer.

Cap novetat especial pel que fa als serveis a les persones: el PP no té cap projecte nou per al 2007. Això sí, el pressupost certifica el fracàs del Pla de Reallotjament de Son Banya: la partida desapareix. Sí que ens trobam, en canvi, amb una atenció a les persones quan el mal ja està fet: la partida per indemnitzar als ciutadans víctimes del mal estat de la ciutat puja un 132 %, passant dels 400 als 928 mil euros. Urbanisme i Habitatge, per la seva banda, es limiten a jugar amb partides d’ingressos i despeses que es neutralitzen malgrat l’aparença de gran moviment, molta gestió i quantiosa despesa. L’exemple més clar és a Habitatge on vegeten quasi 6 milions d’euros del reallotjament dels edificis militars  i es fa una fuita cap endavant per valors de 6 milions més que entren i surten contablement del pressupost sense que això suposi un sol habitatge més a disposició de la ciutadania.

Altres capítols, com el de Turisme, justifiquen el que avançà el PSOE: l’IMTUR és poca cosa més que la jugueta de la regidora. Per altra banda, en el d’Infraestructures cal destacar una incorporació de 15 milions a compte de la Llei de Capitalitat. Des del punt de vista contable van bé perquè realment el que passa és que la partida de manteniment de la ciutat baixa i la inversió en infraestructures a decidir per un possible Consell de Capitalitat  no té res a veure amb la despesa corrent que genera la capitalitat; situació que es repeteix a l’àrea de Medi Ambient on la hipotètica inversió per aquest concepte és de 10,5 milions. Conclusió: dels 100 milions que prometia Rodríguez n’arriben només 25,5.

Finalment, no podem deixar de comentar la proposta estrella d’aquests pressupostos: les famílies necessitades amb fills a Secundària hauran de seguir pagant els llibres de text, les famílies benestants amb fills a Primària els tindran de franc.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb