Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Pagam l'aigua més cara i EMAYA té beneficis

toniroig | 28 Desembre, 2006 10:37 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

N'hem parlat moltes vegades. Avui és notícia perquè la FACUA (Consumidores en Acción) ha fet un estudi que ho certifica: pagam per l'aigua més del que val. No es tracta del discurs simplista de dir que l'aigua és un bé escàs i per això ha de ser cara. Així, qui tengui doblers la podrà tudar; es tracta d'ajustar preus i, sobre tot, no utilitzar aquest article de primera necessitat com una mena de pressió fiscal encoberta. S'ha de penalitzar, inclús si cal prohibir, el consum excessiu; el que no es pot fer és afectar el consum bàsic.
 
Estam a final d'any i és temps de balanços. Aquestes són algunes de les ocasions en que, des del Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Palma hem parlat de l'aigua:
  1. El PSOE tornarà a demanar una rebaixa del preu de l'aigua
  2. El PSOE reclama "una nova cultura de l'aigua" amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua
  3. El PSOE no donarà suport a l’augment de les tarifes d’Emaya pel 2007

Són tres exemples. N'hi ha més però crec que queda clar. EMAYA no ha de ser per fer calaix, EMAYA ha de ser per donar bons serveis a preus ajustats

 

Comentaris

XYZ

Re: Pagam l'aigua més cara i EMAYA té beneficis

XYZ | 28/12/2006, 19:26

Gràcies pel teu interès.

Et desitjo també unes Bones Festes i salud!

TONI  ROIG

Desprès de Reis...

TONI ROIG | 28/12/2006, 18:12

Me sap greu però aquests dies és difícil. Me compromet a fer un post parlant de tot això la setmana desprès de Reis, donant tota la informació possible.

Ah!, bones festes !! :D

XYZ

Re: Pagam l'aigua més cara i EMAYA té beneficis

XYZ | 28/12/2006, 17:59

No dubto de les teves paraules, emperò tampoc em tranquilitzen.

Estic segur que els treballadors d'Emaya són uns bons professionals i que s'esforcen per tal d'evitar les fugues...això no o dubto.

El problema no és dels treballadors. El problema és dels responsables de l'empresa subministradora que han de posar fil a l'agulla.

Si miram les dades (de fa uns anys) canten per elles totes soles:

"..resulta especialmente llamativo que prácticamente un 30% del agua que se consume en Balears se pierda a causa de las fugas que se registran en la red de distribución. Según el informe elaborado por el INE, en 2004 se malgastaron 27 millones y medio de metros cúbicos, un 25,6% más que durante el ejercicio anterior.."

"...el elevado precio del agua en el archipiélago va acompañado del segundo consumo por habitante más BAJO del país..."

No vull ser "simplista" emperò vist aquest article (suposadament fiable**) resulta que a més que consumim poca aigua (comparativament amb altres comunitats), som els que la pagam més cara, i a més se'n perd ( perdia?) un 30% per la xarxa.

Crec que els ciutadans de les Balears, interpretant les (no actualitzades) dades, ens poden posar un 9 sobre 10 pel que fa al consum d'aigua. I a canvi d'aquesta "bona nota" ens "multen" amb un preu abusiu. I per acabar de rematar, l'empresa encarregada del subministrament en deixa ( deixava?) perdre un 30%.

** Seria interessant teni les dades (fiables)del 2005. Ho pots demanar i publicar?

TONI  ROIG

Pèrdues en torn al 20 %

TONI ROIG | 28/12/2006, 17:29

És difícil computar les pèrdues reals. Amb una cerca a Google pots veure el que es considera "normal" (posa "pèrdues aigua xarxa"). No dic que sigui correcte i és una qüestió en la que sempre se pot fer més però crec que, pel que fa als municipis de Balears, la xarxa d'EMAYA és una de les més segures.

No baixam la guàrdia i és una qüestió que seguim periòdicament. La memòria d'EMAYA (www.emaya.es) no ho reflexa (o jo no ho he trobat) i ara no tenc les darreres dades a mà.

De totes maneres, XYZ, pensa que el principal problema és saber on és la fuita. No és una obvietat: hi ha treballadors d'EMAYA que pràcticament no fan res més que cercar fuites. És un tema complexe i complicat; perillós. És pot caure fàcilment en la demagògia -sé que no és la teva intenció.

De totes maneres, per a major tranquil·litat, demanarem les darreres dades i la seva evolució i, quan les tengui, les publicaré al blog. Si és possible comparant-les amb les d'altres municipis.

En fí. Que sí, que ens preocupa i que ho seguim però, en principi em de pensar que s'està fent el que és possible.

XYZ

Re: Pagam l'aigua més cara i EMAYA té beneficis

XYZ | 28/12/2006, 15:31

Quin % d'aigua es perd per les canyeries?. S'ha fet cap estudi al respecte?.Crec que s'hauria de començar per aquí.

Un detallet: "Según la Conselleria, "reparar todo el tejido hidráulico no es cosa fácil", pero prevén recudir a la mitad el 30% de agua que se pierde por la red en unos seis años...."
(vegeu-ne l'enllaç a XYZ)

O sigui, que feran un ou de dos vermells: d'aquí a 6 anys NOMÉS hi haurà la meitat de canyeries que perdin el 30% d'aigua!!

Jo és que al·lucino per un tub. I a més "paga" beneitet.

Crec Toni, que la primera proposta que hauria de fer el PSIB al seu programa electoral en quan a l'aigua, és:

1r.- Arreglar les canyeries. Què no es perdi ni una sola gota d'aigua
2n.- Desprès totes les altres que heu proposat

No comenceu com tothom: exigint a la ciutadania d'això, d'allò i de lo més enllà. Començau per arreglar lo que està malament**, encara que només sigui per una vegada.

** Estic segur que en el cas d'obres de canalitzacions d'aigua no hi deu haver hagut ni 1 cèntim d'euro de comisions per enmig. Sóc innocent??

sense nom

Llei d'incompatibilitats unidireccional.

sense nom | 28/12/2006, 11:55

Efectivament. Pagam l'aigua més cara d'Espanya, el transport públic i altres coses. A la classe mitjana ens pujen els imposts i na Maite Costa, presidenta de la Comisión Nacional de Energía, s'adjudica DOS sous de l'estat por el morro. Wonderful!!!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb