Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Bel Llodrà: e-revolució

toniroig | 20 Octubre, 2006 12:40 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Avui ha començat el curs Convergència de mitjans i periodisme 3.0 amb na Bel Llodrà, interessant, com sempre. Ha dit que penjarà les diapositives a la web de l’IBIT per tant no faré d’intermediari: ella t’ho contarà millor.

Sí que volia però compartir algunes reflexions que m’ha evocat la xerrada:

  • L’allau d’informació que ha donat na Bel ha estat considerable. El problema és el nostre ample de banda –com a persones, no parl de del tipus de la nostra connexió-; no tenim temps de processar-la, aprendre a utilitzar les eines; fer un ús eficient dels mitjans. I això malgrat cada cop se simplifiquen més... però sempre en surten de noves.
  • Això me duu a pensar amb les diferents exclussions digitals: la qüestió ja no està en tenir o no tenir ordinador a l’abast –que estigui connectat ja no es dubta, sinó no és un ordinador-, el tema és quin ús, o no ús, es fa dels mitjans digitals; la qual cosa ens evoca diferents móns que es superposen però que no solen interactuar: els que es connecten i els que no, els que només hi llegeixen el diari convencional, els que també hi fan operacions bancàries, els que hi viuen una Second Life... els que hi treballen... Els que treballen amb l’ordinador i els que treballen per a l’ordinador....
  • En definitiva, un canvi, una e-revolució que tot just acaba de començar, un nou món digital de peatge –el preu de la connexió- i teòricament lliure però amb propietaris: què passaria si tots aquets llocs gratuïts on tan alegrament hi penjam les nostres coses un dia decidissin tancar o, simplement, canviar-ne les condicions d’ús?.

Comentaris

un informador juvenil

missatge per en XYZ

un informador juvenil | 27/10/2006, 13:10

Hola XYZ, aclarir-te que a la xarxa infojove no només i participen "jovenets", legalment un és jove fins als 30 anys i en alguns casos fins a 35. Però, si el jove és el nostre principal usuari final, no és l'únic, també treballam amb associacions juvenils, centres escolars, cepas, ONGs, fundacions, entitats socials... i ho fem a través de la comunicació via e-mail.
A més afegir que el curs d'informadors juvenils no s'ha d'agafar com un curs de millora per fer CV, sinó com un curs que t'ensenya habilitats informacionals i digitals (plataforma e-learning) a més d'una professió, que només a les illes l'exercim bastants i alguns soprepassen els 30 fa estona... (també fem reciclatge)
Està clar que la nostre població diana és el jovent, les entitats que el treballen, el dinamitzen, el formen, l'ajuden, els agents socials que els afecten, però també les administracions, a saber que la majoria de serveis d'informació jove depenen de un ajuntament, mancomunitat, consell insular. Llavors hi ha casos en que depèn de entitats socials.
Estic amb na Bel, que és un exemple de plataforma que es preocupa per la ciutadania digital, la formació digital i el foment de l'accés universal a les TIC, en el nostre cas dels joves.
Per acabar dir-te que estic amb tu en que les administracions han de garantir l'accés a les TIC, nosaltres ho intentam cada dia.

XYZ

A Carlos

XYZ | 24/10/2006, 04:25

Gràcies per la informació.

Acabo d'enviar-te un correu.

Carlos Seda

Re: Bel Llodrà: e-revolució

Carlos Seda | 23/10/2006, 21:24

Toni:

Para el tema de Palma ciudad wifi puedes echarle un vistazo a todo lo que es la tecnología WIMAX: "Tecnología conocida técnicamente como 802.16 y que es impulsada por Intel y otras 67 compañías para transmitir por los aires información a una velocidad de 70 megabits por segundo (mbps) con un alcance de 50 kilómetros, permitiendo así que una ciudad entera tenga acceso a internet de alta velocidad de manera inalámbrica".

El problema principal, como dices, es la oposición de las operadoras (llevarlo a la práctica no es tan dificil). Más que nada porque conllevaría la sustitución inmediata de los teléfonos móviles convencionales por telefonos con tecnología VOIP (imaginate poder llamar desde cualquier lugar con las tarifas de Skype por ejemplo). Pero bueno... todo es estudiar como otras ciudades han podido implantar estas tecnologías llegando a acuerdos con las operadoras. Culturalmente hablando un proyecto así daría un gran impulso a Palma. Soñemos un poco.

Carlos Seda

Re: Bel Llodrà: e-revolució

Carlos Seda | 23/10/2006, 21:17

XYZ:

El curso aun no tiene asignado el lugar, pero te puedo decir que será durante 5 viernes seguidos a partir del 10 de Noviembre, y se hará de 16:30 a 20:30 de la tarde. El programa está orientado a buscar aplicaciones de las herramientas de internet a los estudios de humanidades para así tener una mejor adaptación al nuevo Espacio Europeo que conlleva un mayor trabajo fuera del aula. EL temario será el siguiente:

Primera sesión (Viernes 10 de Noviembre):

1.1 Navegadores alternativos a Internet Explorer.
1.2 Introducción a la ética del software libre y a la web social.
1.3 Las bases de la web social: RSS, trackback y etiquetas.
1.4 Lectores de RSS

Segunda sesión (Viernes 17 de Noviembre)

2. Blogs
2.1 Definición
2.2 Cómo crear un blog
2.3 Usos y alternativas (Fotologs, Videoblogs, Podcasts)

Tercera sesión (Viernes 24 de Noviembre)

3.1 Technorati
3.2 Del.icio.us
3.3 Netvibes y otras páginas de inicio.

Cuarta sesión (Viernes 1 de Diciembre)

4. Google
4.1 Operadores
4.2 Google Scholar
4.3 Google Books
4.4 Google News
4.5 Gmail

Quinta sesión (Viernes 8 de Diciembre)

5.1 Wikis
5.1.1 Definición
5.1.2 Cómo crear un Wiki
5.1.3 Usos
5.2. Licencias de propiedad intelectual en Internet
5.2.1 Creative Commons
5.2.2 Copyleft – Licencia Arte Libre
5.2.3 Dominio público

Si te interesa enviamé un email y cuando ya esté concretado el lugar te avisaré: carlossedagambin@gmail.com

TONI ROIG

XYZ, que el wifi sigui com les faroles

TONI ROIG | 23/10/2006, 13:56

Serà complicat però jo crec que arribarà. Els drets constitucionals -no seré jo qui s'oposi al seu increment-, com tu be dius, a vegades són difícils d'exercitar: habitatge, treball,...

La meva línia de feina és més simple encara que igual de complexa o més. La Constitució no parla de l'enllumenat públic però 'teòricament' tots els nuclis urbans en tenen. Les faroles poden ser llocs adequats per a posar antenes wifi.

No vull 'liar-me' en qüestions tecnològiques que no control però sí que crec que se pot demanar una connexió a Internet igual que l'enllumenat dels carrers i places; amb la mateixa lògica, amb el mateix sistema.

Això té dos problemes: els funcionals de dur-ho a la pràctica i, supòs, l'oposició dels operadors que han fet grans inversions que volen rendabilitzar. A més, també hi haurà qui dirà que aquestes mesures frenen la innovació i que el manteniment d'aquestes infraestructures no es ferà correctament....

Jo no ho tenc clar com s'ha de fer però no tenc cap dubte que anam cap a l'accés universal. El debat fa estona que està obert. Segur que la propera campanya electoral dóna per alguns compromisos de les diferents formacions polítiques; esper que sense demagògies.

XYZ

enllaç

XYZ | 23/10/2006, 12:43

enllaç

XYZ

carlos, toni i bel

XYZ | 23/10/2006, 12:41

A Carlos Seda

Bona iniciativa. Podríes posar un enllaç per saber-ne més d'aquest curs? Plaç de matrícula, horari, guió del curs etc..?

A Toni Roig

Crec que no és comparable el "dret" a la conexió/accés a la xarxa a tenir telèfon. Una bona mesura podria ser la implementació de la wifi? Si no recordo malament, crec a Andorra ja s'està fent. És un valor afegit al mercat turísitic. Tots els visitants (i evidentment la població) podran accedir a la xarxa gratuitament.

"(Chile). (EFE).- Dos diputados socialdemócratas han propuesto una reforma a la Constitución chilena para que el acceso a Internet sea incluido entre los derechos fundamentales de los ciudadanos de este país"

http://www.lavanguardia.es/gen/20061012/51287304582/noticias/proponen-en-chile-que-el-acceso-a-internet-sea-un-derecho-constitucional-constitucion-esteban-valenzuela-jorge-insunza-valparaiso-congreso-estado.html

A na Bel

Crec que la iniciativa de infojove és _molt_ limitada i condicionada. Al meu parer, hauria de ser una iniciativa institucional.

Carlos Seda

Re: Bel Llodrà: e-revolució

Carlos Seda | 23/10/2006, 10:10

Lo que comentamos son diferentes dimensiones que puede adquirir la identidad. Tú la planteas localizándola en forma de marca personal, a mí en cambio me interesa más los procesos que la deslocalizan. ¿Por qué?

La comunicación localizada que etiqueta y ubica a los participantes (ya sea con las dualidades autor/receptor, empresa/cliente, empresa/empleado, etc) es algo que ya se daba en el mundo atómico antes de que existiera Internet. Es decir, lo que se está intentando pensar desde el campo de la comunicación y la publicidad "tradicional" es como aplicar lo que ya se sabía a Internet, dejando al margen justamente lo que aporta esta herramienta: el anonimato.

El anonimato y el rumor van cogidos de la mano. Y creo que son estas estrategias las que deben pensarse desde el campo de la comunicación digital. Incluso estos procesos ya tienen nombre: swarming. El pásalo del 13M, lo de la silla de Zapatero, las típicas fotos que se "dejan manipular" con el photoshop, etc. evidencian que la capacidad de crear mensajes mutables y expansivos es más importante que labrarse una "reputación" como autor (pues en los swarmings no existe autor, todo es mensaje). La pregunta que debemos hacernos es ¿el swarming es espontaneo o se puede generar? ¿Hasta que punto se puede convertir un rumor en verdad?.

Yo creo que localizarnos en Internet nos hace más vulnerables a posibles ataques al transparentar nuestros límites (lo que podemos y no podemos decir). Por todo esto defiendo un tipo de identidad "transitiva" que difumine las fronteras entre uno mismo y el otro. ¿Podrán los viejos dinosaurios institucionales dar este paso? Soy escéptico.

Bel

educatic i identitats

Bel | 23/10/2006, 06:46

XYZ, el tema de Infojove, era un exemple, de com hi ha col.lectius que ja es preocupen per aquest tipus d'educació i l'estan aplicant. No entraré a discutir ni en el públic objectiu ni en el preu.

Carlos, el tema de la identitat no només és una qüestió filosòfica, també és un tema d'imatge personal, professional i corporativa (una qüestió relacionada amb la comunicació i la publicitat). Quantes imatges hi ha? Moltes: el que som, els que ens pensam que som, el que ens pensam que els altres veuen de nosaltres, el que els altres veuen de nosaltres i el que voldríem que els altres vessin de nosaltres. Potser encara n'hi ha més.

Carlos Seda

Re: Bel Llodrà: e-revolució

Carlos Seda | 23/10/2006, 00:47

La próxima sesión no podré asistir, pero a la siguiente seguro que podremos vernos.

En cuanto a cómo implementar las herramientas en el día a día. Yo creo que ese es el esfuerzo "creativo" que exige el tiempo que estamos viviendo. Nosotros somos la primera generación que puede definir el camino futuro que tendrá internet y está todo por hacer. No se a tí, pero a mí pensar ésto me fascina.

En cuanto al tema de la identidad... podría decir que suficientes problemas se han planteado en la filosofía para aproximarse a la "identidad real" para ahora tener que definir qué es una identidad virtual :) justamente creo que ese va a ser uno de los mayores logros de Internet: difuminar las fronteras donde termina "uno mismo" y empieza "el otro". Piénsalo... ¿cómo podemos separar el mundo real del virtual desde el momento que yo con mi movil puedo conectarme a internet en cualquier lugar y acceder a toda la información que existe del espacio donde me encuentro? Esta realidad que vemos es más que átomos, también son bits (a través de mi pantalla portatil).

TONI ROIG

Re: Bel Llodrà: e-revolució

TONI ROIG | 22/10/2006, 22:03

Encantat de conèixer-te, Carlos. A veure si ho feim de manera analògica a la propera sessió del curs.

Crec que tens tota la raó quan dius que "Son las comunidades las que mantienen con vida una herramiente, en cuanto la herramienta comience a no ser del gusto de esta siempre se podrá crear una alternativa" i pens que aquesta és, per ara, la nostra esperança i la nostra salvació (no ho agafis en tò trascendent sinó més bé com el desig d'un horitzó de llibertat.

Per altra banda, dir-te que amb els teus links al blog de na Bel tu també has saturat el meu 'ample de banda', de la qual cosa t'estic molt agraït. Crec que són interessants les teves reflexions però ara és més de mitja nit i demà s'ha d'anar a fer feina. Ho intentaré pair a poc a poc.

Ah!, el wifi: 'en eso estamos' ;-)

TONI ROIG

EDUCAtic

TONI ROIG | 22/10/2006, 21:55

Segur, XYZ, que aquesta és la solució. Ara bé, com tu dius, això com se fa? Na Bel parla d'alfabetització digital i també d'alfabetització informacional; pot ser és per aquí però segur que no és fàcil. Crec que el principal problema de les esquerdes -digital en aquest cas- és que els que estan a baix, els que més ho necessiten, són els menys conscients d'aquesta necessitat.

Per altra banda, coincidesc amb tu amb el 'dret a la connexió'. No sé si la via és la Constitució o, simplement, que s'entengui, com el llum i l'aigua, necessari per donar una cèl·lula d'habitabilitat a una casa encara que, recorda, el telèfon, avui, no és un requisit. D'aquesta qüestió, el que més me preocupa és el 'peatge': no és només el preu del cotxe (ordinador), es que el que has de pagar cada més per passar (connexió )per algunes economies és massa car.

TONI ROIG

'Second Life'

TONI ROIG | 22/10/2006, 21:38

Diu en Llorenç que "l'anonimat ens proporciona una màscara que ens fa sentir menys vulnerables i ens dóna la possibilitat de viure les nostres fantasies, de fer aquelles coses que mai ens atreviríem a fer donant la cara, ja sigui per vergonya, inseguretat, o perquè simplement està malament, l'eterna fruita prohibida."

Aquesta podria ser una de les explicacions de l'èxit de 'Second Life'; a mi hi ha una cosa que me preocupa més: confonem el món real i el segon món? No estic parlant de món analògic i de món digital que podrien per a un subjecte únic ser el mateix. M'estic referint a la possibilitat -perillosa- de confondre la identitat d'un mateix, primant la virtual -que no digital- per sobre de la real.

TONI ROIG

Ample de banda

TONI ROIG | 22/10/2006, 21:32

Tenim una conversa paral·lela: en el blog de na Bel ( http://belllodra.blogspot.com/ ) he penjat aquest comentari com a continuació de la conversa del seu post i del seu comentari fet aquí:

" Si el curs fou interessant, el post-curs -possible gràcies als blogs- no ho és menys.

Amb lo de l''ample de banda' (que era un 'piropo' cap a na Bel) volia expressar l'angoixa davant la quantitat -i també qualitat, però no sempre- d'informació que ens dóna Internet. No em referia a l'enfocament de l'exposició -que m'ha semblat adequat per a un públic heterogeni sinó més bé a la nostra capacitat d'assimiliació.

Jo havia sentit parlar d'unes coses i de les altres no. Algunes fa estona que les utilitz i les altres m'han sonat a xinès. La qüestió que plantejava era: això és molt interessant però, com m'ho puc implementar en el meu dia a dia?

És a dir, la nostra capacitat d'assimilació i/o reacció i/o iniciativa davant les possibilitats que na Bel ha plantejat. Vaig llegir no sé on que 'el hombre es un ser analógico atrapado en un mundo digital', igual és aquesta la qüestió. :-) "

Carlos Seda

Re: Bel Llodrà: e-revolució

Carlos Seda | 22/10/2006, 19:52

XYZ por si te interesa: estoy organizando un taller de Internet "avanzado" para profesores y alumnos en la UIB, pero podrá asistir quien quiera. Durará del 10 de Noviembre hasta el 8 de Diciembre, cinco viernes seguidos (20 horas en total), totalmente gratis.

XYZ

Re: Bel Llodrà: e-revolució

XYZ | 22/10/2006, 19:39

Si la Xarxa infojove se'n ha d'encarregar de la difusió, anem ben arreglats:
* Dirigit a: Majors d’edat amb un nivell mínim de batxiller o FP II

* Numero de participants:
10 places Eivissa
10 places Menorca
20 places Mallorca

* Preu: 250€

Perquè no a les escoles (incloent-hi les de adults)? També els no-joves tenen dret.
Si començau pe les escoles, lo primer de tot es reciclar al professorat.

bel

Mai no plou al gust de tots

bel | 22/10/2006, 10:34

Cada vegada més, sobretot en temes TIC, haurem d'aprendre a tractar amb audiències hetereogènees, perquè la seva adopció corr a velocitats diferents en funció de les possibilitats i els contexts de les persones.

I preparar uns continguts per audiències heterogènees és difícil, però no impossible.

El tema de la propietat i les llicències dels gestors de continguts s'ha de tenir present, i també el de les llicències d'autor dels usuaris. Temes com els Creative Commons i el Copy Left s'han de tractar.

Sobre l'educació,... Bàsicament pens que s'han d'ensenyar dos temes. Alfabetització digital per aprendre a manejar les eines, i alfabetització informacional, per aprendre'n a fer-ne un ús eficient.

Qui pot ensenyar això? La Xarxa Infojove ja ho està fent als informadors joves.
http://cursos.jovesilles.net/oferta-de-cursos

Carlos Seda

Buena pregunta

Carlos Seda | 21/10/2006, 20:08

Como dije en el blog de Bel, tú "inocente" pregunta tiene mucho que decir. Se nos invita a producir contenidos, pero nunca a poner en cuestión a los gestores de contenidos.

Permiteme la licencia de reformular la pregunta desde un plano distinto. ¿qué pasaría si las instituciones democráticas que alegremente nos invitan a votar cada cuatro años un día decidieran cerrar o simplemente cambiar las condiciones de uso?

Creo que de vez en cuando vale la pena recordar que este Internet comercial de grandes empresas fué en su día construido, en parte, por una comunidad de "cuatro frikis con sus ordenadores". Son las comunidades las que mantienen con vida una herramiente, en cuanto la herramienta comience a no ser del gusto de esta siempre se podrá crear una alternativa (por ejemplo, si ahora Youtube cambia su política al haber sido adquirida por Google tendremos varias alternativas, por ejemplo Dailymotion).

Creo que lo importante es que la gente sepa que condiciones de uso impone cada herramienta, eso que poca gente lee cuando sube alegremente contenidos a Internet. Por ejemplo me viene a la cabeza Myspace, que directamente se convierte en "dueña" de toda producción personal que subas a sus páginas. Como también comenté en el blog de Bel, esto es el debate sobre las licencias de ¿propiedad intelectual? que en algún momento tendrá que alcanzar a la masa crítica (obviamente todos sabemos que hay demasiados intereses comerciales en juego y no conviene que de esto se hable mucho).

En fin, para acabar decirte que como "compañero de clase" tuyo comparto la impresión de que Bel debido a las exigencias del guión seguramente saturó el bando de ancha de muchos de los asistentes. En cambio para mí sus apuntes fueron algo elementales (me esperaba más por el título de la charla). Ese es el problema de tener un público tan heterogeneo, para unos se quedó grande y para otros pequeña. Espero que al menos despertara la curiosidad de todos aquellos que no conocían las herramientas que presentó.

¡Un saludo!

Por cierto... ¿para cuando Palma ciudad WIFI? :P

XYZ

Re: Bel Llodrà: e-revolució

XYZ | 21/10/2006, 02:28

L'accés a la internet i a les noves tecnologies hauria de ser, i amb el temps ho serà (predicció personal), un dret constitucional. Igual que ho és el que tothom té dret a una vivenda digne, encara que sabem que no tots els drets constitucionals es compleixen.

En quan al nostre ampla de banda, és veritat que les TIC avencen de manera ràpida, i que de cada vegada ens entra més informació. Processar-la i digerir-le és literalment impossible. És com si ens volguessim passar per les nostres mans i cap totes les publicacions escrites i audiovisuals. És impossible.
Lo que sí és possible és reinventar la imprempta: fer que la gent re-aprengui a llegir a través de les tic i que sàpiga destriar la palla del gra de tot el que ens entra per la xarxa. Al cap i a la fi tot és simplifica en una paraula: EDUCAtic

El problema, al meu mode de veure, és: qui pot ENSENYAR (recalco les majúscules) l'ús de les tic?

llorenç (matadejonc)

e-revolució

llorenç (matadejonc) | 20/10/2006, 17:48

De fet, un ordinador sense xarxa, com tu molt bé dius, ja no és un ordinador, i a més a més. avui en dia, dins aquest entorn 2.0, el que importa és la possibilitat de connectar-se, amb l'aparell que sigui, ja sigui una psp, un mòbil, la playstation, etc. L'accés a la xarxa és el que ens identifica com a membres d'un grup o de l'altre dins la primera fractura digital. Després, en venen d'altres, a nivell d'usuari, que com tu molt bé dius també, cada dia és més difícil de definir, ja que encara que les aplicacions cada dia són més senzilles, també en surten cada dia de noves.
Sobre el cas del "second life", sempre m'ha interessat molt la gent que s'implica en aquests temes, ja que després, molts d'ells, acaben tenint, no una segona identitat, sinó que dins aquest univers paral·lel, n'arriben a tenir un grapat. L'anonimat que ens proporciona una màscara ens fa sentir menys vulnerables i ens dóna la possibilitat de viure les nostres fantasies, de fer aquelles coses que mai ens atreviríem a fer donant la cara, ja sigui per vergonya, inseguretat, o perquè simplement està malament, l'eterna fruita prohibida. Els humans som éssers amb personalitats múltiples. Només necessitam eines per a alliberar-les. Perdona si m'he posat massa filosòfic avui...

Bel

Bona pregunta

Bel | 20/10/2006, 17:42

La meva funció avui ha intentant ser donar una vista panoràmica del que està passant, i segur, que tot i encara saturar la vostra, i la meva, capcitat d'"ample de banda", he deixat de dir moltes coses. La intenció era que vos quedassiu amb això, precisament, amb la saturació de mitjans i exposicions de missatges que tenim i la necessitat d'aprendre-los a gestionar segons els nostres interessos.

La pregunta que m'has fet aquest matí, i ara reprodueixes, aquí jo també me la vaig fer abans de decidir obrir un bloc i triar la tecnologia que empraria. Però al final vaig pensar que si volia tenir una identitat digital, de moment l'aniria fent amb el que tenia a mà. Si en algun moment canvien aquestes circumstàncies ja pensaré que faig aleshores, en funció de les possibilitats que tenguem. Ara he decidit acceptar les regles del joc. Utilitzar unes tecnologies que tenc a l'abast i que no són meves i anar deixant petits rastres per aquí i per allà. De moment, he anat aprenent com es construiex la identitat digital. Això si. Sempre estic guardant una còpia en el disc dur. Per si de cas.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb