Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

toniroig | 22 Juny, 2007 15:54 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

No, no estic fent llenya de l'arbre caigut, bé saps que no és el meu estil. La política té un camí d'anada i un de tornada i ara Jaume Matas ha decidit 'tornar'. Què vull dir amb això? Que la renúncia de Jaume Matas és un acte de normalitat democràtica. I punt. El que diuen els corifeus ens interessa poc, malgrat no podem més que recordar Gabriel Cañellas... (encara que, evidentment, no és el nostre model, ans al contrari).
 
No volia, però, parlar d'això. Ja en parla tothom i basta. Hi ha dies de glòria i dies de no glòria i això cal que la condició humana ho assumeixi. Volia parlar d'unes expressions que m'emprenyen (amb perdó). Jaume Matas i molta gent del PP van dient, deixant caure, la idea d'una cosa semblant a:
 
- "Hem guanyat les eleccions al carrer i les hem perdudes (ens les han preses) als despatxos"
 
I això no és veritat. Sí, ja està clar que qui no se consola és perquè no vol però aquestes afirmacions, des del punt de vista democràtic, em semblen preocupants. Com els que diuen que si ara hi hagués eleccions el PP guanyaria de calle (sic). No miri, no. Les regles del joc són les que són i per a la bona salut democràtica cal respectar-les.
 
Més enllà del tòpic de la nit electoral en que tothom diu que ha guanyat, podem convenir que 'guanya' qui està en condicions de formar govern i el PP de Jaume Matas no està en condicions de formar govern. Aquesta és la crua realitat, agradi o no.
 
I si el PP vol modificar la llei electoral, és al Congrès que ho ha de plantejar. Per cert, vull recordar que quan el PSOE parlava d'una segona volta als ajuntaments el PP no el recolzà.
 
Vull, per tant, demanar joc net. El PP ha perdut les eleccions. Unes vegades és guanya i les altres es perd i crec que, com a demòcrates,  hem de demanar-los que assumeixin el resultat sense desqualificar els acords parlamentaris que es puguin produir, per respecte al Parlament i a la ciutadania que l'ha votat.
 
Finalment, desitjar al futur 'ciutadà Jaume' molts èxits en el nou camí que prest començarà.
 
 

Comentaris

Antoni

Como votamos

Antoni | 25/06/2007, 21:07

Ginjol,
en totes les teves intervencions, si be es cert que no parles explicitament de models d'Estat, en les teves argumentacions hi ha implicitament, prefiguracions no de models sinó de Estats clarament identificables. La República Francesa en seria un exemple paradigmàtic.
Dius, contestant a Fabián " no hi ha segona volta perque el nostre sistema es proporcional, no majoritari". Vols dir amb aquesta afirmació que el sistemes majoritaris tenen sempre una segona volta?.
Tot i així, no pretenc aprofundir en una aparent controversia sobre sistemes electorals, que no existeix per la meva part, ja que estic básicament d'acord amb tú sobre els fons de la questió i que en una entrada anterior he fet menció a Josep Mª Colomer.

ginjol

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

ginjol | 25/06/2007, 13:02

antoni,

crec que en cap moment he parlat del model d'estat, ni de cap relació entre els models d'estat i els sistemes electorals.

Hi ha models presidencialistes i no presidencialistes, i despres poden ser majoritaris o proporcionals

per tant crec que no he creat més confusió, perquè no veig enlloc aquesta relació que fas tu.

TONI ROIG

Conclusions

TONI ROIG | 25/06/2007, 11:00

1-. Hi ha avui persones que es senten 'orfes' (políticament parlant) desprès de l'abandó de Jaume Matas.

2-. Persones que no han digerit el resultat i volen trobar-hi justificacions del tipus "he aprovat / m'han suspès / és una injustícia"

3-. Les queixes llastimoses del PP i corifeus només ens ocuparan si es presenten al Congrès en forma d'iniciativa legislativa. Si no, només poden considerar-se excuses de mal perdedor.

4-. Gràcies a tothom per la participació.

ginjol

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

ginjol | 25/06/2007, 08:38

a veure, s'expresió des ciutadans és molt relativa, ja que depenent des sistema electoral ses coses canviarien

igual que basta veure que més vots no vol dir més escons,

a mi me sap greu, però es sistema electoral és aixi, i és molt fàcil xerrar sense saber com funciona el nostre sistema i fer demagògia barata sobre això

fabián, no hi ha segona volta perque el nostre sistema és proporcional, no majoritari!

si no estàs d'acord amb el sistema, pots presentar una iniciativa legislativa popular davant es congrés per tal de canviar es sistema electoral

Antoni

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

Antoni | 25/06/2007, 05:02

Gingol,
Confondre model d'Estat i sistema electoral, no ajuda a clarificar la naturalesa del debat.
La teva argumentació no fa sinó, aprofundir la confusió.
Per si no ho saps, poden existir i existeixen models d'estat republicans, amb sistemes electorals proporcionals o mixtes, on el President de la República es elegit pel parlament.
En quant a l'etiqueta linguistica de guanyar o perdre i pel que fa al sistemes electorals, en puritat, només podem parlar de guanyar o perdre quant la regla electoral es la majoritaria i no pas en les diferentes regles proporcionals o mixtes.

Fabián

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

Fabián | 24/06/2007, 15:18

ginjol:
Los ciudadanos votamos por medio de listas, las cuales se dan lugar a un número de reppresentantes. Quien ha obtenido más representantes es el PP. Decir que el PP ha perdido... bueno, se puede decir cualquier cosa.
En los pactos no entramos los ciudadanos. Sólo podemos votar los pactos o acuerdos que se presenten como tales a las votaciones. Los pactos posteriores a las votaciones no son votados por los ciudadanos. Así que quien salga elegido de esos pactos puede coincidir o no con lo que los ciudadanos han elegido ya que en la confección de los pactos entran muchos intereses distintos. La voluntad de los ciudadanos está sólo en los votos y los acuerdos posteriores a ellos no han sido votados.
Si ahora el programa o acuerdo conjunto de los partidos que han alcanzado menos votos se volviera a votar en una segunda vuelta es cuando se vería si la mayoría de los ciudadanos está o no de acuerdo con él.

Sin una segunda votación, el acuerdo que alcancen los partidos minoritorios no coincide con la voluntad expresada por los ciudadanos.

Esther Puigcercós

La culpa no la tenen els demés

Esther Puigcercós | 23/06/2007, 19:05

El problema que tè el PP és que no vol reconèixer que han perdut les eleccions, tal vegada han estat els més votats, però això no es suficient per governar,els ciutadans han triat un canvi cansats de què no els escoltin, de veure com els interesos d'uns pocs eran més importants que els de la majoria i cansats de veure com es construeix sin ton ni son.

El que hauria de fer el PP, és examen de conciència i veure el per què la ciutadania no els ha donat confiança.

És molt fàcil donar la culpa als demés, però és molt dificil aceptar que la culpa és seva i de ningú més.

ginjol

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

ginjol | 23/06/2007, 13:15

veig que molta gent no té clara sa llei electoral (que és on hem de mirar per veure qui guanya i qui perd)

es nostro sistema electoral, no és un sistema presidencialista, on si que es vota a nes president i guanya qui té més vots, es nostre és un sistema proporcional, i dins d'aquest sistema mos basam en sa Llei D'Hont.

Això fa que noltros votem un partit, un conjunt de diputats que són aquests es que han de triar es president des govern, per tant es president des govern ha d'obtenir sa confiança de sa majoria des parlament (que no és lo mateix que sa confiança amb vots, perque precisament un sistema electoral lo que fa és trasnformar vots amb representació)

Per tant, en Matas ha perdut, perque no ha tengut sa confiança de sa majoria des parlament

És molt fàcil fer demagogia barata sobre aquest tema.

I tu, que recordaràs den Matas?

Antoni

El sistema perfecte

Antoni | 23/06/2007, 08:58

Estimat toni,
res de nou sota el sol.
Josep Mª Colomer a "Como votamos" Los sistemas electorales del mundo, pasado, presente y futuro. Gedisa 2004, assenyala que la pretesa creativitat intelectual (??) per trobar noves i millors solucions a problemes electorals pràctics, es sovint estimulada per la necessitat i la conveniéncia i es una obra tìpica de perdedors reals o esperats amb fortes motivacions per a guanyar.
Posats a fer teoria electoral, jo seria partidari d'un sistema sota el principi de la loteria, o sigui molt en la linia de les democràcies atenenques versió aristotélica i devant tots el altres sempre rebutjaría per destorsionador del principi demecràtic d'igualtat el majoritari.

Ignasi Serra

Sistema electoral

Ignasi Serra | 23/06/2007, 08:43

El nostre sistema electoral no és majoritari, és parlamentari, i això ve recollit en la constitució. El PP, que tant defensa la constitució, l'hauria de llegir un poc més i aprender-ho. A Canàries el PSOE ha passat de ser la tercera força a la primera, guanyant de cinc o sis escons a coalició canària, i serà el partit de l'oposició perquè no tindrà el suports suficients per conformar una majoria parlamentària. A Matas li ha passat el mateix, a nivell d'illes ha pujat de vots, però a Eivissa ha baixat i ha perdut un diputat, el diputat que li ha fet perdre la majoria absoluta. Llavors els pactes són necessàris i Antich tindrà més suport que Matas.

Què hagué spassat si UM hagués votat a Matas com a president? Els que hem votat els partits d'esquerres diríem que ens han llevat el govern en els despatxos? Jo crec que no, hauríem d'acceptar el resultat de les eleccions i la votació del Parlament i aguntar les polítiques del PP quatre anys més.

El sistema és bo pel PP quan els partits petits pacten amb ells, quan pacten amb els altres el sistema s'hauria de canviar, i no cap a un millor, sinó cap a un diferent (que no és millor ni pitjor, és diferent).

Fabián

Re: Es fa Jaume Matas trampes jugant al solitari?

Fabián | 22/06/2007, 16:42

No estoy muy de acuerdo con la concepción de quien gana. Para mí gana quien tiene más votos de los ciudadanos. Otra cosa es que por el sistema pueda o no gobernar.
El PP ha sido el que más votos ha obtenido y quien tiene mayor confianza de los ciudadanos.
Luego a la hora de los pactos juegan muchos intereses de índoles muy diferentes. Pero la voz de los ciudadanos es el voto (es la única voz que tenemos todos en conjunto) y si los políticos atendieran a los ciudadanos y no a otros intereses creo que debiera gobernar (sin pactos en caso de mayoría absoluta o sólo o con pactos en caso de mayoría relativa) la lista más votada.

Los gobernantes procedentes de las listas no mayoritarias, como en el caso actual, son gobernantes elegidos por los intereses de los pactos, pero no por los ciudadanos.

El programa resultante de los pactos no ha pasado por las urnas con el sistema actual.

Antonio Rossello Llaneras

Jaume Matas

Antonio Rossello Llaneras | 22/06/2007, 16:31

Es una vertadera pena que el ni el temps vos fa canviá. No n'hi ha cap de vosaltres que tengui la trejectoria política de Jaume Matas i lo que ho de fer es respetar la seva decissió i aprende. Ell no ha perdut les elecciones i si no contau el vots obgenguts per un i altre, vos aparau amb una llei de l'any 1985 i no respetau els vots dels altres. Malgrat perdeu vots vosaltres sempre sou el millors i els altres el dol.lents. Respetau si voleu eser respetats. Sou llastimosos

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb