Un altre món no fou possible

Palma amb mà esquerra / BITamines / Converses de cafè...

Ramon Llull, palmesà universal

toniroig | 17 Gener, 2006 14:02 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

“La figura de Ramon Llull és a la cultura catalana el que Miguel de Cervantes és a l’espanyola, Dante Alighieri a la italiana, William Shakespeare a l’anglesa i Johan Wolfgang Goethe a l’alemanya”. Amb aquestes paraules la “Base de Dades Ramon Llull - Llull DB” de la Universitat de Barcelona defineix a aquest palmesà universal.

L’interès que desperta Ramon Llull fora de Palma és, possiblement, invers, al seu coneixement per part dels habitants de la ciutat que el va veure néixer. Aquesta és una assignatura pendent de la societat palmesana en general i de l’Ajuntament de Palma en particular; les institucions tenen l’obligació d’apostar per la cultura i, la més propera ha de ser l’eix d’aquesta aposta.

La complexitat, la fama, l’interès del personatge, els seus diferents caires i àmbits de treball fan, no ja que qualsevol cosa que es faci sigui poc sinó que permeten un important ventall de possibilitats lligades a la divulgació de l’obra lul·liana fins ara mantinguda en cercles reduïts.

No calen gaire argumentacions per a fonamentar que aquesta situació actual ha de canviar i és lògic que sigui l’Ajuntament de Palma, bressol de Ramon Llull i institució més propera a la ciutadania, el motor d’aquest canvi.

Pensam també que l’Ajuntament no ha de fer aquesta tasca tot sol, sinó que ha de convidar a tota la societat civil i a la resta d’institucions al que ha de ser un projecte compartit: divulgar la figura i obra del ciutadà de Palma, Ramon Llull.

La ciutat de Palma ha arribat tard a moltes coses; pot ser encara no és tard per a posar en marxa una iniciativa de divulgació de la figura de Llull. Altres institucions, altres ciutats, han posat en marxa commemoracions del naixement o la mort d’un personatge o aniversaris de la publicació d’una obra. Podria ser que aquest fora el camí adequat per a Ramon Llull. A Balears, a Mallorca, s’ha fet també alguna vegada, però s’ha de reconèixer que el seu ressò ha estat reduït. No hauria de ser aquest el cas: el Cervantes, el Dante, el Shakespeare, el Goethe de la cultura catalana requereix un àmbit global; més enllà de les fronteres de la nostra cultura. Ramon Llull és un personatge universal i l’ambició de Palma per a la seva difusió també ho ha de ser.

Ramon Llull té molts caires: filosofia, diàleg entre cultures, religió, informàtica, literatura,... per tant la divulgació de la seva figura i de la seva obra pot afrontar-se des de molt diverses vessants. Inicialment consideram que podria estudiar-se la conveniència de posar en marxa un ANY LLULL però també podria impulsar-se un programa en el marc de l’Institut Ramon Llull (Generalitat de Catalunya i Govern de les Illes Balears) o constituir-se una fundació pública, a partir de l’Ajuntament de Palma però oberta a la resta d’institucions i a la societat civil per a la promoció lul.lística.

Una actuació d’aquest tipus, inqüestionable des del punt de vista de la responsabilitat de les institucions, suposa abraçar no només l’àmbit de la Cultura sinó que també té evidents vinculacions en l’àmbit del necessari turisme cultural, vinculant-se als espais lul.lians; a la indústria cultural a partir de la creació de productes divulgatius; o inclús al desenvolupament urbanístic en el cas de què es decidís la creació d’un contenidor cultural que pogués abastar les activitats vinculades a la protecció, estudi, difusió i promoció de la figura i obra de Llull.

Aquesta no pot ser però la proposa d’un sol grup polític sinó que ha de ser assumida per la unanimitat del consistori per, a partir d’aquí,  convidar a la resta d’institucions i a la societat civil a estudiar l’iniciativa i esbrinar possibles línies de feina.

Prest, en termes de planificació estratègica es compliran set-cents anys de la seva mort (hivern de 1315-16), però, si hi ha voluntat i consens, l’excusa pot ser qualsevol altra.

Per tot això, el Grup Municipal Socialista presenta la  següent

P R O P O S I C I Ó :

  1. El Ple de l’Ajuntament acorda constituir una Comissió de Feina, integrada per tots els grups polítics municipals, per a promoure, amb l’assessorament extern que es consideri –especialment de la UIB-, un projecte municipal de difusió de la vida i l’obra de Ramon Llull.

  2. El Ple de l’Ajuntament acorda que un cop dissenyat el projecte inicial, es convidi a la resta d’institucions i a la societat civil a participar-hi.

Aquesta Proposició serà debatuda en el Plenari de Gener. És una proposta que vol aconseguir el màxim consens institucional i de la societat civil. Per a iniciar aquest procès de consens l'he penjada aquí, per a compartir opinions, punt de vista, rebre suggeriments, etc. i incorporar aquestes idees al procès de debat municipal.

Comentaris

Jaume

Els Simpsons

Jaume | 18/01/2006, 09:59

Estic totalment d´acord amb lo que dius pero no me sorprén que les Institucións no facin cas a figuras com Ramón Llull perque esta clar que els importa molt poc i només els interesa el vot del ciutadá i ja está. Tenim com ejemple las festes tan nostres com S. Sebastíà i per lo vist els nostre referent o insignia son ELS SIMPSON idó que vols amb el pobre Ramon Llull? Esteim molt enfora dels catalans i comparnos amb ells per jo es una utopia.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb